24 МАЙ ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА

ДНЕС  СЛЪНЦЕТО  ПО-ЯРКО  СЕ  ИЗДИГА.
СЪБУЖДАШ  СЕ  СЪС  РАДАСТ  И  КОПНЕЖ
ДНЕС  ПРАЗНИК  Е  НА  БЪЛГАРСКАТА  КНИГА,
КОЯТО  ТЪЙ  ОБИЧАШ  ДА   ЧЕТЕШ.

СЪЗДАДОХА  Я  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ.
СВЕТЛИКЪТ  БЕ  НИ  ТЯ  ПРЕЗ  ВЕКОВЕ.
КЪМ  СВОБОДАТА  НЯКОГА  НИ  ВОДИ,
СЕГА  КЪМ  НОВИ  ИСТИНИ  ЗОВЕ.

А  СЛЪНЦЕТО  ВЪЗЛЕЗЕ  СРЕД  ПРОСТОРА.
ГРАДЪТ  ЛИКУВА.  ЛЮЛЯЦИ  ЦЪФТЯТ.
ТИ  ТИЧАШ  НА  УЧИЛИЩЕТО  В  ДВОРА,
ДРУГАРИТЕ  ТИ  ДЕТО  СЕ  ТЪЛПЯТ.

НАПРЕД  ПОТЕГЛЯЙ  С  ТЯХ  ПОД  ЗНАМЕНАТА!
ИЗДИГАЙ  Я!  ПРИЯТЕЛ  Й  БЪДИ!
СЪС  КНИГАТА,  ДНЕС  ТВОЯ  Е  ЗЕМЯТА,
ДОРИ  НЕБЕТО  –  С  ЧУДНИТЕ  ЗВЕЗДИ!…

24 май е един от най хубавите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празника на буквите почитаме Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука.
Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия.
Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851 г. в гр. Пловдив.
Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този майски ден.
Началото на празничното дефиле на дейците на просветата и културата и на представителни групи от ловешките училища днес  започна от Градската градина.
То бе предвождано от Парад на буквите с участието на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав. При пристигането във Вароша бе проведен парад на ученическите знамена.
На тържеството за 24 май  присъстваха: кметът на община Ловеч  Г-н Минчо Казанджиев, народният представител и дългогодишен директор на нашето училище Г- жа Корнелия Маринова, началника на Регионалния инспекторат по образование Еленко Начев, зам.-кметовете на община Ловеч Пламен Петков и Младен Младенов.
След официалното откриване на  празника от  кмета на Ловеч, учениците, техните учители и всички празнуващи бяха поздравени и от началника на Регионалния инспекторат по образование Еленко Начев. Той благодари на община Ловеч за грижите към средното образование, на директорите на училищата за правилните управленски решения и на учители и ученици за добрите резултати в училище и на състезания. Господин Начев пожела на всички зрелостници, за които днес е последният празник на българската просвета и култура в родното училище, никога да не спират да следват мечтите си.
Петима педагози от Ловеч получиха ежегодната персонална награда на община Ловеч барелеф „Св. Св. Кирил и Методий“.
Отличията им връчи лично кметът Минчо Казанджиев на тържествена церемония по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Критериите са постигане на високи и трайни резултати в педагогическата дейност, висока лична квалификация, авторитет, прилагане на педагогически иновации, участие в разработване и реализиране на проекти, активна работа с неправителствени и граждански организации, принос за утвърждаване и издигане авторитета на община Ловеч.
В прогимназиален етап на основна образователна степен беше номинирана Госпожа Красимира Маринова от нашето училище, а с почетна грамота съгласно Наредбата за символите, четните знаци, отличията и почетните знаци на община Ловеч бе наградена Госпожа Ренета Савчева – старши начален учител.

Публикувано в ГАЛЕРИЯ, НАЧАЛО с етикети , . Постоянна връзка.