24 май в ОУ „В. Левски” – Ловеч

IMG_0360Още в ранните часове на един от най-хубавите български празници – Деня на славянската писменост и култура – дворът на училището се огласяше от химна „Върви, народе възродени”. Деца и родители пристигаха за пореден път да изразят уважението си към българската култура и образование, към светлото дело на братята Кирил и Методий. Дори току-що изсипалият се пролетен дъжд не можеше да угаси усмивките по лицата на учителите и техните питомци, защото на всеки един българин лицето грейва от някаква вътрешна радост, когато слуша думите:
Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви!
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!
Върви към мощната просвета,
в световните борби върви,
от длъжност неизменно воден –
и Бог ще те благослови!
Тържеството започна с посрещане на училищното знаме.
Приветственото слово на г-жа Илица Петрова, директор на училището, докосна сърцата на малки и големи. Всеки един в този момент навярно почувства онази искра, която разпалва огъня на родолюбието и чувството на патриотична гордост, че и „ний сме дали нещо на света” и има какво още да направим, за да бъде този наш свят още по-красив.
Приятен момент за всички в този празничен ден беше присъствието на г-жа Корнелия Маринова, бивш директор на училището и настоящ депутат в 42-то Народно събрание.
Деца, учители и родители с радост посрещнаха нейната съпричастност към празника.
Сърдечният поздрав и пожеланията за успешно овладяване на знанията бяха приети с бурни ръкопляскания.
Поздравителните адреси от Областния управител г-жа Ваня Събчева и от г-н Райко Райков – Началник на РИО на МОНМ донесоха нови вълнения.
Кулминация в празничното настроение бяха изпълненията на малките участници в литературно-музикалната програма. Елена Василева, бъдеща първокласничка, изпълни стихотворението „Буквите” от Цв. Ангелов, а Стела Драгоманска от I „в” клас  стих. „Кирил и Методий”. Песента „Молитва за обич” в изпълнение на Иво-Константин Начев от I „в” взриви буквално публиката. Програмата завърши с песен на група „Изворче” с ръководител Лиляна Николова.
След тържеството в училищния двор всички се оправиха към площад „Т. Кирков” за участие в общинското тържество. И на всички лица грееше по една усмивка, сякаш във всяка душа звъняха словата:
Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!


Публикувано в ГАЛЕРИЯ, НАЧАЛО, НОВИНИ с етикети , . Постоянна връзка.