21 НОЕМВРИ – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

През 1929 г. Светият синод на Българската православна църква взема решение да провъзгласи официалния религиозен празник Въведение Богородично и за Ден на християнското семейство.
Защо е избран точно този църковен празник?
Според библейската история, на този ден, 21 ноември, Света Дева Мария е въведена в Йерусалимския храм, за да служи предано на Светия Господ Бог – обещание дадено пред него от родителите й – Йоаким и Мария. Когато изкачва 15-те стъпала до входа, тя е едва 3-годишна, но сякаш невидима сила и решителност я тласкат напред към ръцете на Първосвещеник Захария, неин покровител и благочестител. Тя остава да живее в смирение и служба, докато настъпва времето да се омъжи и да изпълни житейската си мисия – да стане Божия майка. И когато този ден настъпва, Мария е поверена на грижите на доста по-възрастния й родственик Йосиф.
Празникът Въведение Богородично е един от дванадесетте големи християнски празници, почитан и от православните християни, и от католиците. Той поставя начало на Коледните пости и на зимните празници, а в народния фолклор предсказва метеорологичното време през следващата година. От своя страна Денят на християнското семейството е едно своеобразно връщане към деня, в който малката Мария доброволно е предадена в служба на Господ от най-близките й хора – нейните родители.
Традицията повелява в Деня на християнското семейство родителите да заведат своите наследници на църква, а след това да прекарат деня заедно. В този ден католиците получават Свето причастие, а в православните храмове се изнася иконата, изобразяваща как невръстната Богородица пристъпва към своя приемник.
Обикновено след приключване на литургията, семейството се събира на чаша пенливо червено вино у дома (около огнището или в помещението, което най-силно ги сплотява), а на трапезата присъстват вкусни гозби и топла погача. Следобед се канят и посрещат гости, а храната на масата остава през нощта, за да може Богородица да се почерпи и да благослови къщата.
Чрез всичките тези, превърнали се в традиция, ритуали в Деня на християнското семейство се извършва едно символично въвеждане на детето в лоното на християнската вяра. Затвърждава се силната семейна връзка между поколенията от една кръв, възпитават се добродетелите, моралните ценности и семейната принадлежност у най-младите членове на тази общност.

Публикувано в НАЧАЛО. Постоянна връзка.