ШЕСТОКЛАСНИЦИ УЧАСТВАХА В СРЕЩА, ПОСВЕТЕНА НА ПРОФ. БЕНЬО ЦОНЕВ

По повод годишнината от рождението на проф. д-р Беньо Цонев ученици от клуб „Илюстрация и оформление на книгата“ при ОУ „Васил Левски“ посетиха Регионалната библиотека, която носи името на бележития езиковед, роден в Ловеч.
Юлияна Петкова и Светлана Петкова от отдел „Краезнание“ разказаха за живота и делото на българския учен.
Учениците научиха, че проф. Беньо Цонев е роден на 12 януари 1863 г. в бедно семейство. От малък изявява завидни способности в учението. Заради своите умения в училище бил наричан Беньо Граматика. След като завършва четвърти клас в ловешкото класно училище е назначен за писар в градската управа – престижна длъжност, която по същото време, но в Свищов изпълнява и самият Иван Вазов.
Специалистите от отдел „Краезнание“ разказаха за годините на учение на Цонев – в класическата гимназия в Загреб, а след това и във Виенския университет, специалност славянска филология, както и за 2-годишната специализация в Лайпциг.

« 1 на 2 »

Беньо Цонев е определян за един от основателите на българската филология. Посветил целия си живот на езикознанието. Значителна част от изследователската му дейност е върху въпросите на българската диалектика, правописът и правоговорът. Ученият участва активно в правописните реформи, извършвани по това време.
Бил е голям ценител на литературата. Самият той пишел поезия. За учениците бе любопитно, че Беньо Цонев е бил редактор на голямото произведение на Алеко Константинов, пътеписа „До Чикаго и назад“ (1894 г.). Именно Беньо Цонев предлага настоящето наименование на творбата вместо тромавото заглавие „От София през Париж до Чикаго и обратно“, дадено от самия Алеко.
Големият български учен работи и с патриарха на българската литература Иван Вазов. В кръга на близките познати на Цонев са и други големи творци.

Публикувано в НОВИНИ, ТВОРЧЕСТВО с етикети . Постоянна връзка.