ШЕСТОКЛАСНИЦИ ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ СЕ СНИМАХА С ИСТИНСКИ ИНДИАНЦИ И КАУБОИ

Шестокласници от ОУ „Васил Левски“  видяха истински каубои и индианци в спектакъл в читалище „Наука“ в Ловеч. Те попаднаха в Дивия запад с песните на Гейл Стайгер и Ейми Окър, които са действащи каубои и живеят в ранчо в Аризона, където  отглеждат крави и коне.

Пишат песни и поезия за живота си сред дивата природа. Индианецът от племето кроу Хенри Рийл Бърд разказва мистични истории за своя народ. Пред зрителите в залата той артистично разказа една приказка за „Сватба”: При индианците продължаването на рода е едно от най-важните неща. Иначе племето няма да оцелее. Няма да се родят деца, които да ловуват, да осигуряват прехраната. Вождът на племето – Старият Койот, обявява ден за сватба. Жените трябва да си харесат подходящ мъж и да го изберат за съпруг. Старият Койот също си търси жена. Хвърлил е око на хубавицата на племето. Слага празничната си премяна и тръгва към нея. Оказа се обаче, че жената вече е направила своя избор. Мъж, с по-нисък ранг от Стария Койот. Вождът е разочарован, но проявява разбиране.Той знае, че тя го прави от чувство за дълг. За да продължи рода. А това е по-важно от любовта.
Хенри Рийл Бърд призна, че индианците от различните племена не се разбират помежду си, защото говорят различни езици. Водещата на шоуто, кънтри певицата Лили Друмева-О’Райли, разказа, че племето кроу е известно с познанията си в областта на медицината и в разчитането на следи. Хенри Рийл Бърд бе на сцената с автентично облекло, ушито от неговата съпруга, която също участваше в спектакъла. Те говорят на езика на кроу, за да го поддържат жив.
В шоуто участваше и кънтрифолк дуо, което акомпанираше на каубоите и индианците. Двамата музиканти, Сам Майснер и Меган Смит, са много стилни и популярни в района на Сан Франциско.
Идеята за това шоу е на Лари Бийл и на Меги Критцер, които са и продуценти. Тяхната страст е кънтри и уестърн музиката. Почитатели са на каубойските песни и поезия. Интересуват се и от бита и наследството на индианците. Основатели са на фондация Inter Culture, чиято цел е да подпомага разбирателството между различните култури. Тяхна мисия е да съхранят езика на индианците, тяхната история и култура. Популяризират каубойската поезия и песни.
След шоуто най-любопитните зрители, сред които, разбира се, възпитаниците на ОУ „Васил Левски“, побързаха да се снимат с индианците и каубоите.

Публикувано в ИНТЕРЕСНО, НАЧАЛО с етикети . Постоянна връзка.