ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ НА ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ПОСЕТИХА АЛЕЯТА НА КОСМОНАВТИТЕ

IMG_1969Шестокласниците от ОУ „Васил Левски“ посетиха Алеята на космонавтите в Ловеч. Идеята бе да се запознаят със знакови места в града, които са свързани със звездни моменти от историята на града. Подобни алеи има само в космодрума Байконур и в Морската градина във Варна.
Учениците научиха повече за създаването на Алеята и връзката й с известни космонавти от близкото минало. Те свързаха тази алея с ролята на първия български космонавт Георги Иванов за вписването на страната ни в международните космическите изследвания.
Алеята е създадена от космонавти и астронавти от различни държави посетили града.IMG_1971 IMG_1973
Началото на създаването на Алеята на космонавтите е поставено на 10 октомври 1988 г. от космонавти участници в Четвъртия конгрес на Асоциацията на участници в космически полети. При посещение в град Ловеч всеки един от тях засажда бреза в централната част на града до западния бряг на река Осъм. Първата бреза засажда летец-космонавт Георги Иванов. Последват го Ръсел Швейкарт, Светлана Савицкая, Джон Бартоу, Виталий Севастиянов, Уолтър Кънингам, Джон Фейбиън, Георгий Гречко, Тейлър Уонг, Игор Волк, Скот Карпентър, Николай Рукавишников и др. До всяка бреза е поставен паметен знак с името на космонавта, който я е засеял.
През 1999 г. по време на честванията на 20-годишнината от полета на Георги Иванов, своите брези засаждат Виктор Савиних, Алексей Леонов и ръководителя на българската космическа програма Димитър Мишев.
През 2004 г. по повод 25-годишнината от полета на Союз 33 към алеята се добавят брезите на Владимир Ляхов, Генадий Стрекалов, Думитру Прунариу, Берталан Фаркаш, Александър Александров и Талгат Мусабаев. Георги Иванов засажда бреза в памет на загинали космонавти.
През 2009 г. по повод 30-годишнината от полета на Союз 33 своята бреза засажда Валерий Рюмин, Елена Кондакова, Анатолий Соловьов и Красимир Стоянов, а през 2014 г. за 35-годишнинината и Павел Виноградов , Мирослав Хермашевски и Владимир Ремек.
Днес в Алеята на космонавтите растат 38 космически брези. Оформена е като малък парк и е място за памет и отдих.

Публикувано в НАЧАЛО с етикети . Постоянна връзка.