ЧЕТЕНЕТО Е ЛИЧНО БОГАТСТВО…

Четенето е лично богатство
каза пред ученици от ОУ „Васил Левски“ поетът Марин Колев
Обществото днес не цени тези, които четат. Но това е богатство, което е много лично, каза на среща с ученици от ОУ „Васил Левски“ ловешкият поет Марин Колев. Той се срещна с шестокласници от клуба по илюстрация и оформление на книгата и разговаря с тях за книгите, четенето, за пътя към творчеството.


„Четенето изисква време, но това, което ще намерите в книгите, ще ви даде превъзходство над другите и умение да разбирате хората, каза поетът. По думите му писателите описват това, което не се вижда – вътрешния живот на човека. „Като четеш, се научаваш да цениш красотата. Хубавите книги казват истината, важно е да четете хубави книги. В началото учителите ще Ви казват кои са те, после сами ще ги откривате. Да четеш, не значи да станеш писател, а да станеш по-умен от този, който не чете. Важно е и личното удоволствие от четенето на книга. То изисква малко – една книга и цял свят се разкрива пред теб“, каза Марин Колев.
Шестокласниците го питаха за първите книги, които е прочел и как е решил да пише. Авторът на над 10 стихосбирки и пиеси сподели, че при него четенето на книги е било след слушането. Още като малък слушал с интерес прочетеното от неговите по-големи приятели. После дошла и страстта към четенето, а желанието си да стане писател, не смеел да сподели с никого. По-късно разбира, че изкуството започва там, където свършва това, което си научил. Според него творецът трябва да е различен, както разнообразен е и животът.“ Най-важното е да разкриеш себе си по уникален начин, днес не може да се пише като Вазов“, обясни поетът. Той разказа, че през живота си е имал срещи с големите български творци Елисавета Багряна, Христо Радевски, Атанас Далчев. Разказа и за своите любими автори Достоевски и Пушкин.
Марин Колев е завършил българска филология в Софийския университет „Климент Охридски“. Бил е журналист в окръжния вестник, драматург в Ловешкия театър. Член на Съюза на българските писатели. Автор на повече от 10 стихосбирки, сред които „Място за моето лице“, „Мигли от светлина“, „Златна свобода“, „Любопис“, „Исо със оси“, „Челото плаче“ и др., както и на пиеси.
Срещата с ловешкия творец бе инициатива по повод Националната седмица на четенето, обявена от Министерството на образованието и науката.

Публикувано в НАЧАЛО с етикети , . Постоянна връзка.