УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ПОЛУЧАВА ИМЕТО СИ ПРЕДИ 90 ГОДИНИ

Седмокласниците от клуб „Млади възрожденеци“ и клуб „Млад репортер“ към ОУ „Васил Левски“ посетиха Териториалния отдел на Държавния архив в Ловеч. В навечерието на патронния празник те искаха да научат повече за историята на своето училище.
Началникът на Архива в Ловеч Павлина Петрова разказа, че в институцията се съхраняват писмените източниците за историята на Ловеч и региона, а от запазените документи на училище „Васил Левски“ може да се проследи историята на училището. Един от най-старите документи, който се пази в архива, е на 107 години. Това е летописна книга на училището от 1910 година. Има протоколни книги на Педагогическия съвет, албум от 1939 година, в който има снимки и биографии на учители.
Седмокласниците се поинтересуваха как преди години учениците са чествали празника на своя патрон. Отговор на въпросите даде старата летописна книга на училището. Тя съдържа информация за случилото се през всяка учебна година. От нея учениците научиха, че на 19 февруари 1927 година, точно преди 90 години, по предложение на Учителския съвет училището получава името на Васил Левски. Дотогава училището се е казвало Втора смесена ловчанска прогимназия.


Павлина Петрова разказа как учениците са чествали първата годишнина от именуването на училището. За нея има информация в Протоколната книга на Педагогическия съвет от 1928 г. „На 24 януари тази година Учителският съвет на училището се събира и взима решение по какъв начин да се проведе първата годишнина от именуването на училището Васил Левски. По този повод училищното ръководство се свързва с директора на ловчанското читалище да се ползва салона за тържествена вечер. В същия ден читалището е ангажирано, тъй като ще се прожектира нашумял по онова време филм“, разказа Павлина Петрова. Учителите решават годишнината да бъде отбелязана с посещение на кино. На 18 февруари учениците гледат филма „Метрополис“. Любопитно е, че черно-белият филм, който е немска продукция, е създаден 1927 г. Това е първият в света пълнометражен научно-фантастичен филм в историята на киното. Негов режисьор е немецът Фриц Ланг. За времето си е бил най-скъпата продукция. Месеци след създаването на филма е бил разпространен в България и е прожектиран в киносалона на читалището в Ловеч. Разказва историята на град в бъдещето – с огромни небостъргачи, въздушни магистрали, подземни градове. Самият филм е бил загубен и през 2008 г. в Аржентина, в Буенос Айрес, случайно в стар киносалон е била открита версия на стара кинолента на този филм. Със съвременните технологии лентата е била възстановена.
Прожекцията на този филм и посещението е било огромна атракция за ловчалии по онова време, разказа Павлина Петрова. В протоколната книга от това време пише, че приходите от прожекцията на филма възлизат на 1448 лева и след като е платен наемът на салона, останалите пари са заделени за фонд за изграждане на паметник на Левски в двора на училището.
На следващия ден 19 февруари 1928 г. тържествата продължават. Преди обяд учениците заедно с учителите са отишли на църква, където е направена панихида в памет на Апостола. След това е имало шествие с ученици и граждани, които са минали по стъпките на Апостола в Ловеч и са полагали на тези места венци и цветя. Тогава паметникът на Левски още не е бил построен. Вечерта пред читалището е свирил Ловешкия оркестър и са се играели хора.
За учебната 1926/7 г., в която училището започва да носи името на Левски, има още интересни данни. Отбелязано е, че учебните занятия са започнали на 16 септември. Вписани са екскурзиите, на които са ходили учениците, неучебни дни заради гроздобер или прибиране на царевица, денят, в който е станало раздаването на свидетелства и удостоверения. Посочено е от кога до кога е било затваряно училището по болест и други причини. В летописната книга е записана и информация за дарители. В нея за учебната 1926/7 г. пише: „Христо Хаджиев, който е директор на книгоиздателстово „Хемус“, подари книги за учителската и ученическата библиотека, както и учебници на бедните ученици. Всичкото това дарение възлиза на сумата 4585 лева“.
Любопитен за младите хора бе и албумът със снимки и биографични данни на учители. За един от педагозите – Петър Вътев Петров – пише, че е участвал в Първата световна война, имал е офицерски чин, бил е член в различни културно-просветни и кооперативни сдружения в Ловеч. През 1926-38 г. е бил домакин на читалището, председател на пчеларското дружество „Акация“, член на настоятелството на дружество “Осъмски юнак“. Основател на ловешкия клон на Българския туристически съюз. От 1922 година е учител в Прогимназията в Ловеч.
Текст: Клуб „Млад репортер“, снимки: Цветомир Маринов и Ели Иванова

Публикувано в НАЧАЛО, НОВИНИ с етикети . Постоянна връзка.