Ученици от ОУ „Васил Левски“ се завърнаха от международна среща в Италия

Четирима ученици и двама ръководители от ОУ „Васил Левски“ се завърнаха от международна среща в Италия, която бе от 9 до 14 май. В нея участваха партньорите по проекта „Математиката около нас“ по програма Еразъм +, по която училището работи от есента на миналата година. Домакин на партньорската среща бе Основно училище „Сан Джовани Боско“ в град Сан Марко ин Ламис в Южна Италия. Участваха ученици и педагози от Полша, Испания, Турция и България.
Участниците в проекта имаха възможността да разговарят, заедно да посетят природни и културни забележителности, да влязат в часове по математика и музика в училище „Сан Джовани Боско“. Присъстваха и на урок по готварство и калкулиране на продукти в училище „Енрико Матей“ в град Виесте. То е специализирано за туризъм и работи по международни проекти.


Регион Пулия, в който се намира град Сан Марко ин Ламис, е богат на изкуство, история и природни красоти, споделиха учениците от ОУ „Васил Левски“. Те са останали впечатлени от природните забележителности на долината Гаргано. Там са посетили и ферма за производство на прословутата „Моцарела“. Най-интересни обаче са били паркът и музеят на динозаври в Сан Джовани Ротондо. Паркът е най-големият в Италия, който показва различните видове динозаври, които преди милиони години са населявали Земята. Създадени са с най-новите технологии и са изключително впечатляващи, разказаха учениците. Има и експонати, които се движат, крещят и „дишат“. В музея пък има отпечатъци от динозаври, стая за 3 D игри и други забавления.
Българската група е посетила и манастира на „Свети Матей“ в Борго Челано, който разполага с богата библиотека със средновековни книги. Тук идват студенти от Европа и Америка по международни проекти и работят с богатата книжнина на манастира. „Посетихме църквата и целият комплекс от болница, поликлиника и музей на Ренцо Пиано – модерен архитект, както и гробницата и светилището на отец Пий Пиетрелчина, който е изключително ценен от италианците, казаха ловешките участници.
С международната среща в Италия приключи първата част от проекта „Математиката около нас“, в която основна тема бе „Математиката в кухнята“.
Седмокласниците от ОУ „Васил Левски“ Ралица Минкова, Елизабет Борджиева, Михаела Гелушева и Константин Вълчев предоставиха на партньорите си презентация на английски език за училището, за забележителностите на града и страната ни. Групите от Турция, Испания, Италия и Полша получиха подаръци, рекламни материали и копие на филма за Ловеч, направен от английския музикант Джон Лоутън. Целта бе да се запознаят партньорите с града, защото следващата международна среща е в Ловеч през октомври. Тя е част от втория етап на проекта, в който основната тема е „Математиката и превозните средства“. Дотогава екипът по проекта от ОУ „Васил Левски“ ще работи върху задачи, свързани с приложението на математиката в превозните средства.

Публикувано в Еразъм+, НОВИНИ с етикети , . Постоянна връзка.