УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ПОСЕТИХА ХРАМА „СВЕТА ТРОИЦА“ ПРЕДИ БОГОЯВЛЕНИЕ

Шестокласниците и учениците от VIII „а“ клас  от ОУ „Васил Левски“ посетиха катедралния храм „Света Троица“ ден преди Богоявление. Отец Любомир Казашки, който преподава в училището СИП „Религия“, разказа на учениците историята на един от най-древните християнски празници. Той припомни библейската история за родения във Витлеем Христос:
„Христос е расъл като всеки човек. Помагал е на баща си Йосиф, който е бил дърводелец. Когато е станал на 30 години, е трябвало  да поеме по своя път, за който е бил изпратен на Земята.  Трябвало е да научи хората на съвършената любов – любов към Бога и към ближния. Евангелието от Новия завет ни учи на тази любов.


Началото на неговата мисия е станала на 6 януари. Тогава Свети Йоан Кръстител  е кръщавал във водите на река Йордан. Когато видял отдалече Божия син, е казал: “ Ето идва агнецът Божий, който ще изкупи греховете ни“. Свети Йоан Кръстител  се почувствал недостоен да извърши кръщението, но Христос му казал да изпълни това, което е отредено. Тогава свети Йоан Кръстител кръстил със смирение Божия син във водите на река Йордан.
В момента, в който Божият син се кръщава, Дух свети слиза като гълъб от небето и застава над Христос, а от облака се чува гласа на Бог отец: “Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение“. Мнозина го чули, но и мнозина не разбрали какво се случва и помислили, че гръм като че ли е отекнал. Този празник наричаме Богоявление.“
Отец Любомир Казашки обясни, че кръщението на Господ Исус Христо става в реките на река Йордан и затова народът нарича празника Йордановден. Свещеникът показа на учениците стенописа в храма, който е свързан с кръщението на Христос. Той обясни, че на този ден имен ден празнуват: Боян,Божидар, Дана, Божан, Божанa, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Бетина и др.
На следващия ден пък е Ивановден. Той е посветен на свети Йоан Кръстител, който е виден божи пророк. На този ден празнуват тези, които носят имената Иван, Иво, Йоан, Иванка, Ивана, Ивайла, Ивайло, Йоана.
Отец Любомир отговори на въпроси на учениците за иконите в храма и в края на беседата поръси всички със светена вода за здраве.

Публикувано в НАЧАЛО. Постоянна връзка.