Ти ми трябваш и днес, Апостоле!

IMG_0213Автор: Теодор Филипов VI „б“ клас

Всеки пази у себе си едно свидно вълнение, един малък, но до болка необхватен миг, в който е почувствал България. Видял е успокоителната синева на родното небе, усетил е успокояващия дъх на родната земя, погалили са го лъчите на доброто слънце и той се е усмихнал на Родината си.
В теб, мой роден край, Аспарух е побил своя меч и е отсъдил, че тук ще бъде земята българска. В тебе и Орфей се е надпявал с птиците, и Крали Марко е освобождавал три синджира роби, и Апостола на свободата е бродил с великата си тайна мисия. В теб живея и аз, едно малко момче.
Много често се замислям дали постъпките ми са добри или лоши. Понякога стигам до заключения, които не ме радват.
Реалността, в която живея, е покъртителна, животът е сложен и всеки ден се замислям: какво ми трябва, за да съм щастлив, добродушен, всеотдаен, несклоним, справедлив и верен.
Единственото, което осъзнавам днес, че това, което трябва да е днешният човек, е всъщност един българин – Апостола на свободата. Той е образът на доброта, човечността, силата, обичта и непреклонния дух да правиш, да се  бориш в името на доброто, да постигаш целите си, да си непреклонен и устремен  да се раздаваш в името на своя народ и прекрасна родина.
Няма друга личност, за която да се е говорило толкова много и същевременно да се знае толкова малко. Няма друга личност, която да е така „чиста и свята”.
Затова  на мен Апостола ми е нужен и днес. Трябва да се раждат и израстват такива хора – готови да посветят своя живот в името на свободата и доброто.
Всяка година на 19 февруари ние българите се опитваме да отдадем значимото на една личност, допринесла много за България и по-точно за нашата свобода. Тази година почитаме 140 години от гибелта му. Отдаваме дълбок поклон пред светлата му памет. И това ражда нови мисли у мен.
Мисля си, че във времето, в което живеем, трябва да се роди един Левски, защото ако в онези трудни времена ни е бил нужен като организатор на всеобщо въстание, днес ни е  нужен, за да ни научим да пазим „чистото и свято” име на нашата страна. Да ни покаже , че не трябва да се надяваме само на помощ от други държави, а да се трудим по-усърдно.
Слушам каква престъпност се шири в държавата ни и си мисля, че и днес трябва силен водач, който да предотврати това нещо със своите умения и силен дух, някой като Апостола Левски.
Когато научавам каква лакомията за пари и власт имат хората, се сещам как Левски записвал всичките свои разходи,  макар и съвсем маловажни,  в едно малко тефтерче.
Искам да те има и днес,  Дяконе, като закрилник на доброто, да те има като идеал за обществото. Трябва да те има, за да сме спокойни, щастливи, по-добри и усмихнати чада на тази майка земя.
Трябваш ми и днес, Апостоле, за да ставам и аз по-добър!

Публикувано в НАЧАЛО, ТВОРЧЕСТВО с етикети , , , . Постоянна връзка.