ПРОЕКТ НА УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ УЧАСТВА В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

Ученичката Яна Стоянова от VI „а“ клас на ОУ „Васил Левски“ ще представи проекта „По пътя на старите майстори“ във Велико Търново, където от 6 до 8 май се провежда националният кръг на олимпиадата по гражданско образование.
Проектът е изработен от група ученици от клуба „Културно-историческо наследство“ към училището специално за олимпиадата по гражданско образование. Основна идея е създаването на историческо ателие към училището, в което учениците да изработват реплики на паметници, свързани с българската култура в миналото. Проектът бе класиран за националния кръг и предстои неговата презентация. Той ще се състезава във възрастова група 5-8 клас.


Идеята на проекта е изработените реплики да се покажат на обществеността чрез организиране на изложби в художествени галерии и други културни пространства, каза Марияна Варчева, преподавател по история и цивилизация. Основна цел на проекта е учениците със своите творчески умения да присъстват по-активно в гражданския живот, да формират в себе си умения за социални контакти с различни групи от обществото. Проектът „По пътя на старите майстори” предвижда рисуването на стенописи от Казанлъшката гробница, изработка на релеф на Мадарския конник, пресътворяване на страници от Лондонското евангелие на Иван – Александър и Луковитското съкровище.
Учениците от клуб „Културно-историческо наследство“ вече имат опит в създаването на антични и средновековни реплики. Те на практика са вървели по пътя на старите майстори, защото вече са правили релефи от Летнишкото съкровище, пещерни рисунки, средновековна ръкописна книга. Приоритет в ученическите изработки са български паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО, които показват приноса на България в европейското и световно културно наследство.

Публикувано в НАЧАЛО. Постоянна връзка.