ПЕТОКЛАСНИЦИ НА ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” С ОТЛИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ В СВЕТОВЕН ТУРНИР ПО СУДОКУ

Ученици в пети клас на ОУ „Васил Левски” в Ловеч постигнаха отлични резултати в световен онлайн турнир по судоку. Децата са от група по проект „Твоят час“ на Министерството на образованието. „Явяват за пръв път на световно състезание и това е голям успех за тях, тъй като тук задачите са с висока трудност, за най-добрите в света, и в тази листа по принцип не се класират малки деца“, обясни ръководителят им Борислав Илевски. В онлайн турнира от веригата „Гран При” с домакин Холандия в класирането са влезли Стела Карамишева (454-о място), Катерина Събевска (455-о), Илиян Василев (457-о) и Дария Петрова (496-о).


От тази учебна година Борислав Илевски, който иначе се занимава с консултантска дейност и не е преподавател, води група от девет деца по проект „Твоят час” в ОУ „Васил Левски“. Веднъж седмично учениците се събират, за да решават судоку в различните му варианти. Започнали с детски варианти на числовата кръстословица, а през пролетта ръководителят им ще им предложи и други главоблъсканици. „Старая се децата да го приемат като игра, защото са доста малки. Целта на заниманията е да развият логическо мислене”, посочи Борислав Илевски, който, освен че учи малките си възпитаници, се старае и да им помага при всяко едно решаване.
Групата на ОУ „Васил Левски” ще участва във всичките осем световни турнира. През февруари домакин е Франция, следват Чехия (март), Великобритания (април), Словакия (май), Сърбия (юни), Естония и Русия (юли).
По думите на Илевски България няма големи традиции в судокуто. Отборно страната ни е на 30-40 място от общо 50-60 държави – в дъното на класацията. Бяхме по-силни, но у нас не е развито судокуто, уточни ловчалията. И даде пример с отбора на Китай, който преди десет години стоял много близо до българския, а на световното през октомври м.г. в Словакия златен медал спечелило 9-годишно китайче. С отлични постижения е и Индия, чиито състезатели през 2007 г. са били по-слаби от родните. Сега най-добрият българин е на 75-о място в света.
Самият Илевски се е явявал на не едно и две първенства – регионални и световни. С „Ротари клуб”, чийто член е, организира судоку турнири и в Ловеч, но инициативата все още няма голяма популярност. „Затова с група хора решихме да подпомогнем израстването на нови таланти и будни деца”, амбициран е той. Идеята му е подобни занимания да бъдат организирани във всички училища, стига да има ответното желание.

Публикувано в КОНКУРСИ, НАЧАЛО, НОВИНИ с етикети , , . Постоянна връзка.