МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО В ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

В най-интересния и забавен маратон се включиха учениците от ОУ „Васил Левски“ – Маратона на четенето, който се проведе от 23 октомври до 1 ноември. Всички четоха любими книги, разказваха, влизаха в ролите на любими герои, правиха презентации, попълваха класните библиотеки с нови и любопитни за децата книги.
Учениците от 2-ри „а“ клас подредиха своя класна библиотека, а всяко дете представи пред класа любима книга, нейния автор и герои.
Малчуганите от 2-ри „б“ изработиха заглавна страничка на любима приказка и направиха изложба от книжки.
Учениците от 2-ри „в“ илюстрираха любим момент от книга и представиха най-интересното от нея. Най-голям интерес предизвика часът на дигиталното четене. Децата стигнаха до извода, че четенето е богатство и таблетът, и смартфонът може успешно да се използват за четене.
Учениците от 2-ри „г“ донесоха любимата си книжка, за да направят класна библиотека. В междучасията и след самоподготовката децата любопитно разгръщаха книжките и ги разменяха с другарчетата си. В часа по извънкласно четене всички четоха верижно приказки от книжка и представиха своята любима приказка, като разказаха откъс от нея.
Маратонът на четенето при третокласниците премина под наслов „Книгата, която прочетох с най-голям интерес!“. Оказа се, че това са книгите за Карлсон.
Учениците от 3-ти „а“ клас направиха презентация за авторката Астрид Линдгрен, припомниха любими моменти от лудориите на Карлсон, попълниха работен лист, в който написаха по една шега на Карлсон и дадоха своята оценка за героя. В седмицата, посветена на четенето, учениците обогатиха с нови книжки класната библиотека „Бухалчетата четат”. На класното дърво „Аз прочетох книжка“ децата отбелязаха всяка прочетена книжка с емотикон „Четящото човече”.
Трети „б“ клас чете „Карлсон, който живее на покрива“. По групи бяха направени илюстрации на избрани моменти, децата оцениха и обсъдиха поведението на героите.
Учениците от трети „в“ клас щафетно четоха на части от книгата“Повести за Карлсон“ на Астрид Линдгрен и илюстрираха прочетения епизод.
Трети „г“ клас пък направи читателски кът с произведения на Астрид Линдгрен, четоха, гледаха анимационно филмче за Карлсон и си припомниха любимите фрази на палавия герой. В работа по групи оцветиха картини с някои от лудориите на Карлсон, представиха ги краткo, превъплъщавайки се в ролята на литературния герой.
Под мотото „Нека маратонът да продължи“ премина инициативата при четвъртокласниците.
Освен че четоха откъси от любими книги децата от 4-ти „а“ клас изработиха собствена книжка, в която описаха интересни преживени моменти и ги илюстрираха.
Учениците от 4-ти „б“ подредиха на табло преразкази на откъси от избрано произведение, описание на любими герои, илюстрираха предпочитан епизод. Направиха и изложба от читателски дневници.
Презентация за Йордан Радичков и творчеството му показаха пред 4-ти „в“ клас Теодор Карамфилов и Владислав Колев. На таблото“Прочети и ти, интересно е!“ учениците представиха интересни откъси и илюстрации от прочетени от тях произведения. Всички се включиха в щафетно четене на книгата „Малки жабешки истории“, като бе излъчен и най-добър четец. Накрая бяха направени илюстрации на прочетеното.
В часа по извънкласно четене 4-ти „г“ споделиха какви произведения грабват тяхното внимание.Четоха щафетно книгата “Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков и представиха презентация за творчеството на автора.
Маратонът на четенето при учениците от 5-ти до 7-ми клас премина в 15-минутка за изразително четене. В пети клас децата четоха Библейския мит за Началото на света, при шестокласниците – „Серафим“ от Йордан Йовков, а седмокласниците рецитираха „На прощаване“. Бяха определени и майстори в изразителното четене на художествена литература.
Маратонът на четенето не само формира умения за самостоятелно четене на литературни произведения, формира читателски интереси, но и стимулира интересът към четенето, убедени са учителите. Затова в традиционния Маратон се включват всички ученици.

Публикувано в ИНТЕРЕСНО с етикети , , . Постоянна връзка.