КМЕТЪТ НА ЛОВЕЧ ВРЪЧИ ПЛАКЕТ И ЗЛАТНА ЗНАЧКА С ЛИКА НА АПОСТОЛА НА ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи плакет и златна значка с лика на Апостола, специално изработени по повод 180-години от рождението на Левски, на ОУ „Васил Левски“ по повод патронния му празник. На плакета са гравирани гербът на Ловеч, националният флаг и думите на Васил Левски „Времето е в нас…”. На официалното тържество в Драматичния театър кметът припомни славни моменти от историята и културния живот на Ловеч и посочи, че на училището му прилича да получи тези отличия за постигнатите резултати и за това, че носи достойно името на своя патрон.
Поздравление получиха учениците и колективът на училището от началника на Регионалното управление на образованието в Ловеч. Сред гостите на празника бяха и зам.-кметът Венцислав Христов, председателят на Общинския съвет Петър Цолов, Иваничка Буровска, старши експерт в Регионалното управление на образованието, зам.-директорът на Профилираната природо-математическа гимназия Венцислав Георгиев, представители на Обществения съвет при ОУ „Васил Левски“, бивши учители и гости.


„За нашето училище, което носи името на Левски, денят за почит на Апостола е и наш патронен празник. Тази година е особена за нас, защото на 19 февруари 1927 година, точно преди 90 години, по предложение на Учителския съвет училището получава името на Васил Левски. В онези далечни години едно ловешко училище избира името на Апостола за свой патрон, за да го следва и пази паметта за делата му“, каза в словото си директорът на училището Илица Петрова. Тя посочи, че и до днес в навечерието на патронния ни празник учениците в ОУ „Васил Левски“ продължават да издирват и проучват делото на Апостола, да творят, да доказват в състезания, че са добри и заслужават да носят името на Левски.
С „Песен за Апостола“ децата от Вокална група „Звънче“ с художествен ръководител Първолета Съботинова поздравиха гостите на патронния празник. В рецитал по стихове за Левски участваха седмокласниците Ана-Мария Пламенова, Веселин Читинов и Яна Стоянова.
След официалната част гости и ученици гледаха спектакъла „Последната нощ на Апостола“ на известния ансамбъл „Българе“.

Публикувано в НАЧАЛО. Постоянна връзка.