КМЕТЪТ КОРНЕЛИЯ МАРИНОВА ГОСТУВА НА ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ЗА СЕДМИЦАТА НА ЧЕТЕНЕТО

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова бе гост на училището на 15 декември по повод Националната седмица на четенето /11-15 декември/, една инициатива на МОН, свързана с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020). През седмицата в ОУ „Васил Левски“ се организираха състезания по правопис, презентации на книги, съревнования за най-добър четец и разказвач и др.
Корнелия Маринова влезе в час по български език и литература в 5 „а“ клас“. Пред петокласниците тя разказа за детските си години и дългите списъци с книги за летен прочит. „Тогава доста се сърдехме, но после в училище разговаряхме за тези книги, коментирахме и ни бяха много полезни. Откривахме колко дълбок смисъл има написаното и колко важно е човек да трупа опит от тях“, каза кметът пред децата. Корнелия Маринова призна, че обича народните приказки и дори днес често се връща към тях и ги препрочита.
„Светът в приказките е красив, в тях винаги доброто побеждава. Нашият народ е събрал в тях тази мъдрост, от която имаме нужда всички ние днес, и деца, и възрастни“, каза Корнелия Маринова. Тя прочете на петокласниците приказката „Лошият син“ – за грешките, които понякога допускат възрастните, и за най-ценното – да помагаш на родителите, да не ги изоставяш, когато са стари и безпомощни.
Децата не пропуснаха да зададат въпроси на Корнелия Маринова, която е била дългогодишен директор на ОУ „Васил Левски“, интересуваха се защо е решила да се занимава с политика, кои са любимите й книги. „Щастлива съм, когато съм в училище, но избрах да се занимавам с политика, защото има повече възможности да направя нещо за децата не само на едно училище, но и за града, за страната. Радвам се, че сега вървят ремонти в осем ловешки училища“. Според Маринова любими книги стават тези, които ти дават опит, защото в човешкия живот няма толкова много ситуации, които да те научат на всичко.
Патрисия, Йоана и Даяна представиха свои презентации на любими детски книги и обясниха защо ги харесват – „Пипи Дългото чорапче“, „Карлсон, който живее на покрива“, „Мързелан и Мързеланка“. После актьорът Стоян Георгиев прочете откъс от приказката „Златното момиче“, която се изучава в пети клас. Той също посъветва учениците да четат повече книги и разказа истории от своето детство, свързани с четенето на книги от библиотеката.
Кметът Корнелия Маринова посети и час във 2 „в“ клас с класен ръководител Росица Маринова. Децата работиха с таблети, като идеята бе да се демонстрира, че четенето с таблети е интересно и забавно. То е още една възможност да четем. Всички ученици работиха индивидуално на таблетите. Те използваха Hey! Tech Stronger – специализиран таблет за образование, който предоставя най-удобен, лесен и същевременно несравнимо впечатляващ и съвременен начин за постигане на интерактивност в класната стая.
При работа с таблетите учениците използват образователен софтуер
Hey! Education, който дава реална представа за това, което се случва в класа, реалните резултати , възгледите и чувствата на учениците, така че учителят да има повече инструменти, за да провери степента на усвоените знания, да работи допълнително, така че всеки да може да го разбере.
Използват се няколко инструмента, които работят върху разбирането, изразяването и участието на класа.
Таблетът дава възможност и за бързо изпитване. Учениците избират отговора, който според тях е верен, и учителят проследява написаното на допълнителните екрани.
Чрез тези таблета учителят поставя отворен въпрос и учениците отговарят в своята хей. Всички отговори, които са едни и същи, са показани с един и същ цвят, което улеснява бързата проверка.
В края на часа чрез използването на емотикони учениците правят самооценка на дейността си.
Образователният софтуер се използва успешно в повече от часовете, като по емоционелен и интересен начин се проверяват знанията на учениците.
Таблетите се използват за развитие на дигиталните компетентности, като учениците се обучават да използват електронни източници на информация.

Публикувано в НАЧАЛО, НОВИНИ с етикети . Постоянна връзка.