ДЕН НА ПОЧИТ

DSC01762Днес, 19 февруари 2015 година, учениците от ОУ „Васил Левски” – гр. Ловеч почетоха паметта на своя патрон Апостола на свободата Васил Левски.

Възпоменателното тържество по случай 142-та годишнина от гибелта на Дякон Левски под надслов „Мечтаем за бъдещето, Апостоле!” се проведе в салона на Драматичния театър.

Гости на тържеството бяха представители на РИО Ловеч, Община Ловеч, бивши учители и ученици на ОУ „Васил Левски”, родители, граждани.

Целият колектив – деца, учители, административен персонал и родители – получи поздравителен адрес и цветя от г-жа Корнелия Маринова – бивш директор на училището, а в момента народен представител в 43-то Народно събрание. Поздравителни адреси бяха изпратени от д-р Мадлена Бояджиева – Областен управител на Област Ловеч, от г-н Минчо Казанджиев – Кмет на Община Ловеч, от директори на други училища в града.

След тържественото слово на г-жа Илица Петрова, директор на училището,

с едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Апостола. Думите, изречени с огромно вълнение от водещите Рени Банкова и Янислав Славков, „Днес, след толкова време, след толкова зими и пролети, 142 години след гибелта му, отново и отново търсим неговия образ, като че наистина сме повярвали в прераждането и ни се иска да го видим жив. Такъв, какъвто е бил – винаги бъдещен.

И с някакво тайнство в душата разговаряме с него като жив, откриваме следите му във всичко около нас, за да разберем, че той може да се сравни единствено с България.” изразяваха чувствата на стотиците деца и възрастни в залата.

На тържеството г-жа Татяна Ичева, старши експерт по математика към РИО Ловеч, връчи награди на победителите в Математическото състезание „Васил Левски” и пожела на участниците и занапред достойно да представят своя патрон.

Наградите на победителите в конкурсите за литературна творба и за рисунка бяха връчени от Директора на ОУ „Васил Левски” с пожелания за нови творчески успехи.

След официалната част възпоменателното тържество продължи с прожекция на филма „Тайната вечеря на Дякона Левски“ по едноименната пиеса на Стефан Цанев с режисьор Димитър Шарков. В ролята на Васил Левски е актьорът Даниел Цочев. Участват още видни представители на българското кино, като: Стоян Алексиев, Владимир Пенев, Васил Михайлов, Николай Урумов, Доротея Тончева, Валентин Танев и др.

В този ден на почит към Апостола на свободата учениците от IV „в” посетиха Къкринското ханче в с. Къкрина и изразиха преклонението си пред делото на Дякон Левски с литературно-музикална програма под надслов „Пред Апостола поклон“.

Друга група ученици под ръководството на г-жа Дора Мочева се включи в традиционния поход „По стъпките на Апостола“, организиран от Туристическо дружество „Стратеш”.

Възпитаници на училището от VII „а” клас показаха почитта си към Дякона с посещение на панихидата за Васил Левски в храма „Успение Богородично“ в кв. „Вароша”, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил, а след това се отправиха към паметника на Васил Левски.

В този ден на почит с все по-голяма сила звучат словата „Той беше човек по всичко, но и най-човечният… А забравяйки себе си заради народа – остана незабравим за цял народ.”

Поклон пред теб, Апостоле!

Публикувано в НАЧАЛО, НОВИНИ с етикети , . Постоянна връзка.