АКТЬОРЪТ СТОЯН ГЕОРГИЕВ ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА НА УЧИТЕЛ В ОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

Дългогодишният изследвач на театъра в Ловеч, актьорът Стоян Георгиев, влезе в час по литература в шести клас в ОУ „Васил Левски“. Той разказа за първите театрални представления в града пред учениците, които в момента изучават Вазовия роман „Под игото“ и главата „Представлението“ – за първите театрални опити през Възраждането. Учениците видяха видеозапис на кратък откъс от „Многострадална Геновева“ – един спектакъл, подготвен от ученици на Езиковата гимназия през 2012 г. и игран на сцената на Ловчанското читалище. Този спектакъл е илюстрация за първите стъпки на театъра пред българската публика, той е по текст на драматурга Васил Станилов. Режисурата и подготовката на спектакъла е на Стоян Георгиев, който влиза и в ролята на суфльора на представлението.
Началото на театъра в Ловеч се свързва с името на Васила Левски, който идва тук през есента на 1871 г. Той дава идеята за театрално представление и неговият съратник Ангел Кънчев предлага да се направи пиесата „Райна Княгиня“, разказа на шестокласниците Стоян Георгиев. Представлението се е случило в края на февруари 1872 г. в училищната стая на Горнокрайското училище в квартал „Вароша“. Участвали са голяма част от членовете на революционния комитет в Ловеч – Димитър Пъшков, Драсов, Марин поп Луканов. „Тогава жени не са участвали, защото било недопустимо жена да се „гевези“ по сцената. После нямало да може да се омъжи“, вметна Стоян Георгиев.


В класната стая на Горнокрайското училище била направена импровизирана сцена, за завеса използвали няколко черги. Заради големия успех на това представление направили и „Многострадална Геновева“ в края на май.
„След залавянето на Левски театралният живот замира. До Освобождението не е правено друго представление“, каза Стоян Георгиев. Турската власт усетила, че се опитват да готвят бунт. Сред публиката имало турски шпионин, който казал, че се проповядва заговор срещу султана.
След Освобождението до Покрития мост е имало джамия. Съборили минарето и салона на джамията са го направили за театрален.Там представленията са се играли до 1905 г., когато е направена сградата на читалището. Театралният живот след Освобождението се е правил от самодеен състав към читалището. Всяка година е имало театрално представление до 1969 г., когато в Ловеч се създава професионалният театър. Стоян Георгиев, който е един от основателите на този театър, посочи, че след три години тази културна институция има 50-годишнина.
Актьорът отговори на много въпроси на учениците за актьорската професия, разказа им за това как се подготвя едно представление, колко труд влагат актьорите, както и случки с известния Георги Калоянчев на ловешка сцена.

Публикувано в НАЧАЛО с етикети . Постоянна връзка.